Søk i denne bloggen

tirsdag 8. april 2025

Trumps toll- og kultur-regimer åpner «nye muligheter» for internasjonal business

Trumps toll- og kultur-regimer åpner «nye muligheter» for internasjonal business, men er det noen men her....


 








Trumps toll-regime og toll-politikk gir liten mening økonomisk hevder mange. Utgangspunktet for Trump er at USA har store handelsunderskudd med mange land. Trump hevder at dette skyldes urettferdig behandling av amerikanske firmaer gjennom miljøavgifter og ulike sikkerhetsstandarder, som rammer amerikanske varer. Kylling og biff er aktuelle norske eksempler. USA vil nå at EU og Norge skal oppheve forbudet mot klorvasket kylling og hormonbehandlet storfekjøtt i bytte mot en handelsavtale. EU har importforbud mot kyllinger som er blitt vasket med klor, fordi man frykter at det er en sovepute for dårlig hygiene i amerikansk fjørfeindustri. Noen hevder at det Trump forsøker å oppnå er at selskaper, bransjer og nasjoner nå må stille seg i kø for å få særbehandling.

Trump liker ikke skatt. Vil ha business. Når staten bruker penger, må disse enten komme fra skatter på egen befolkning eller egne virksomheter. Men Trump vil kutte skattene, ikke øke dem, og derfor retter han søkelyset mot det han kaller «urettferdig» handel. Trumps plan bygger på tanken om at man kan regne ut hvilke tollsatser som trengs for å utligne underskuddet med hvert enkelt land. Det han overser er at vår globale økonomi produserer gjennom verdikjeder der f.eks. stål produseres i Kina, brukes til å lage motorer som produseres i Japan som igjen sender disse videre til en bilprodusent i USA som monterer biler og eksporterer disse for salg til f.eks. Norge. Når det er slik og ofte enda mer komplisert gir det lite mening å se på enkelte land hver for seg hevder de som mener å vite hva de snakker om. Og de sier også at Trump ser bort fra handel med tjenester selv om tjenester står for en stor andel av både amerikansk eksport og import.

Toll vil ramme importerte deler som i sin tur inngår i amerikansk eksport. Økte kostnader for japanske motorer vil gjøre amerikanske biler med slike motorer dyrere, og føre til at amerikanske biler vil bli vanskeligere å selge. I dag er 45% av USAs import varer som inngår i USAs eksportindustri. Det Trump risikerer å skape er en verden der selskaper, bransjer og nasjoner må stille i kø for å be om særbehandling hjemme og ute. Kanskje er det det han ønsker seg. Tjenestene som er nødvendig for å sikre slik behandling er ikke gratis. Noen mener vi i Norge bør gå klar av Trumps toll. Det Norge selger er metaller, fisk og energi. Dette får vi solgt til andre uansett.

Men Trump er ikke bare opptatt av toll. Det er business som gjelder. Biff og kylling er allerede nevnt. Han liker ikke at EUs regler for matproduksjon og mat ekskluderer amerikanske varer som biff og kylling fra import til EU og Norge. Men Trump har videre siktemål med sine utspill. Snakker vi om salg av tjenester til USA må rådgiverfirmaene ikke ha likestillings-policy og ideer om inkluderende arbeidsliv som del av sin måte å drive på. Dessuten har Trump åpnet for kjøp og salg av oppdrag, på en måte som man tidligere ville klassifisere som korrupsjon, nå skal være tillatt. Amerikansk næringsliv skal være fritt for hindringer. Kanskje det er slik han ser det for seg?

Det er ikke enkelt å skaffe seg oversikt over det som nå skjer og vil skje i fremtiden med internasjonal handel. Jeg har her hentet mye fra et oppslag i Dagens Næringsliv 5. april  i år basert på en kronikk av Professor Ron Davies. Anbefales.

The Economist’s leder 5. april i år hadde tittelen «Ruination Day» som kanskje litt fritt kan oversettes til «Konkursdagen». Den ble innledet med følgende tirade (som fungerer best på originalspråket):

IF YOU FAILED to spot America being «looted, pillaged, raped and plundered by nations near and far or it being crelly denied a «turn to prosper», then congretulations: You have a firmer grip on reality then the President of the United States.

Trump omtalte for sin del 2. april 2025 som «Liberation Day». Dagen da USA oppga verdens frihandels-regime og omfavnet proteksjonismen.

Economist slår fast at USAs handelsunderskudd, som Trump er nærmest hysterisk opptatt av, skyldes at amerikanerne har valgt å spare mindre enn det landet investerer – og fakta er at denne lenge levende realiteten ikke har hindret USAs økonomi fra å utkonkurrere resten av G7-landene i mer enn tre tiår. Det er heller ingen fornuftig forklaring på hvordan ekstra tollavgifter skulle kunne eliminere dette omtalte "underskuddet".

Og som vanlig. Bilder sier mer enn ord.


When I think I'm right, nothing bothers me. Dette er en av Trumps uttalelser om seg selv gjengitt i Chris Felts bok "Make poetry great again" som inneholder en samling uttalelser Trump har avgitt om seg selv og hva han tenker. Boken ble utgitt i 2017. En annen er:

My IQ is
one of the highest and
you all know it!
Please don't feel
so stupid
or insecure;
it's not your fault.

Greit å ha med seg når man forsøker å forstå Trump nå når han har utsatt sin plan om å innføre straffetoll i 90 dager for alle stater som eksporterer til USA med unntak for Kina som straffes med 145 prosent toll. En midlertidig import toll på 10% på all import til USA er innført. Trump var jo selv veldig fornøyd med at statsledere i land som var oppført på hans liste over land som ville bli utsatt for straffetoll sto i kø. I kø for å inngå avtaler med Trump om alternative for USA fordelaktige løsninger som kunne bidra til handelsbalanse slik han definerte denne. Men Trump er en mester i å spille med publikums fantasier, mener han selv. Har klart grenseløs selvtillit. Og eier absolutt sannheten uten behov for refleksjon om hva denne er. Den annonserte fredsavtalen i Ukraina i løpet av to dager og "stop the killing" er opplagt glemt. Kanskje til fordel for ideen om Trump-tower og inntekts-innbringende turisme på Gaza-stripen.

Dagbladet 12. april kan fortelle oss at tre norske psykologer og psykiatere ikke er i tvil om at Donald Trump er psykopat og narsissist. Bra de er norske for i USA har man en egen Goldwater Rule som "forbyr" profesjonelle psykiatere å stille fjern-diagnoser på denne måten. Men det har vært gjort også der borte så tidlig som i mars 2021 og der og da konkluderte med at han hadde en narsissistisk personlighetsforstyrrelse og samtidig at han led av demens. Men også andre har forsøkt seg på beskrivelser av Trumps personlighet. Leder-guru Ichak Adizes, han med PEAI-modellen for ledelse, var tidlig ute og og advarte mot Trump som han mente var en 0E00-leder, i den norske utgaven av boken hans kalt "brannstifter". Men også andre var tidlig ute. Det norske alternativ-magasinet Harmoni som presenterte seg som bidragsyter til ".. et liv fullt av mirakler" publiserte etter valget av Trump i 2016 Donald Trumps horoskopDonald Trump ble der omtalt som født i New York 14. juni 1946 kl. 10.45. Solen var i Tvillingene, Månen i Skytten og Acedenten i Løven. "Når vi ser på det som skjedde under valgkampen, så er det som om den kosmiske sangen bar Trump fremover, for at han skal være noe annerledes"..... "Om det skjer ved at han raserer det som er og blir en stormannsgal fare for verden, eller om han klarer å endre noe av det politiske maktsystemet i USA og resten av verden på en konstruktiv måte vil fremtiden vise". Videre heter det: "Når vi ser på det som skjedde under valgkampen, så er det som om den kosmiske sangen bar Trump fremover, for at han skal være noe annerledes"..... "Om det skjer ved at han raserer det som er og blir en stormannsgal fare for verden, eller om han klarer å endre noe av det politiske maktsystemet i USA og resten av verden på en konstruktiv måte vil fremtiden vise". 

Hvem visste om Donald Trumps toll-pause? Dette spørsmålet er det noen som stiller seg samtidig som de snakker om "korrupsjon" og "innsidehandel". Børsenes oversikter viste at antallet aksjekjøp  eksploderte minuttene i forkant av Trumps annonsering av toll-pausen. Hva blir det neste?




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar