Søk i denne bloggen

fredag 16. august 2024

Om avhumanisering og «nødvendige» folkemord

Avhumanisering og «nødvendig» folkemord. Aftenposten Innsikt publiserte for to år tilbake i august 2022 en oversettelse av et Essay skrevet av Anne Applebaum. Applebaum er forfatter og Pulitzer-prisvinnende skribent. Hun har skrevet for The Economist, The Spectator og er fast skribent for tidsskriftet The Atlantic der essayet først ble publisert. I essayet tar hun for seg vinteren 1932-33 da brigader av aktivister tilknyttet det sovjetrussiske kommunistpartiet fra Moskva, Kyiv og Kharkiv røvet ukrainske bønder for all mat og raserte eiendommene deres. Rundt fire millioner mennesker på den Ukrainske landsbygda døde, etter dette, av sult. Aktivistene hadde ingen skyldfølelse for det de gjorde. Sovjet-propagandaen hadde fortalt dem, gjentatte ganger at bøndene var velstående fiender som hindret det sovjetiske proletariatet i å oppnå den utopien landets ledere hadde lovet dem. Kulakene, som bøndene ble kalt, ble fremstilt som velstående, sabotører og fiender av revolusjonen. Deltakelse i revolusjonen var en revolusjonær plikt og ble oppfattet som en historisk nødvendighet for aktivistene. Essayet i Innsikt har ingressen «Først kommer avhumaniseringen. Så kommer drepingen».



En fornuftsbasert antisemittisme. Bernt Hagtveit beskriver i sin bok «Ideologienes århundre» Adolf Hitlers biologiske begreper om jøder i et brev fra 1919. I brevet står det at «jødene utjorde en «rasemessig tuberkulose blant nasjonene». «Jødene er en «rase» - de kjennetegnes ikke ved sin religion. Antisemittismen skulle ikke baseres på «følelser», men «fornuft». Den tyske nasjonens livsinteresser måtte innebære en systematisk fjerning av jødenes rettigheter» ifølge Hitler. Hagtveit siterer senere fra Hitlers Mein Kampf: «Ofringen av millioner ved fronten ville ikke blitt forgjeves», sier han med referanse til første verdenskrig, «om tolv eller femten tusen av disse hebraiske korrupte folkene var blitt tatt av dage av giftgass, det som skjedde med hundre tusener av våre beste germanske arbeidere på slagmarken». Først avhumanisering, så dreping?

Februar 2022: Forestående folkemord i Ukraina? Putin hevdet i februar 2022 at Ukraina ikke var en stat og at et folkemord var forestående der. I en tale på russisk TV begynte Putin med få ord om historien bak saken. Her ga han en lengre innføring i sitt syn på russisk historie der hovedpoenget var at Ukrania var en region i det gamle russiske Tsar-riket og at dagens moderne Ukraina ble skapt på kunstig vis av Sovjetlederen Vladimir Lenin etter den kommunistiske revolusjonen i 1917. Ukraina hadde derfor, ifølge Putin, ingen legitim rett til å opptre som egen selvstendig stat. Etter dette anerkjente han og erklærte selvstendighet til de to regionene øst i Ukraina inntil den russiske grensen, Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk. Han beskrev videre Ukraina som «historisk sett russisk landområde» stjålet fra det russiske Tsarveldet og lagt i hendene på nynazister og korrupte nikkedukker kontrollert av Vesten. Han gjentok påstanden om at noen ville iverksette folkemord i Donetsk og Luhansk. Med det åpnet han for å sende «en fredsbevarende styrke» inn i Ukraina. Den offisielle russiske versjonen av de militære styrkene som ble satt inn i Ukraina var at Russland ikke angriper Ukraina. Russland griper inn for å sikre freden og å hindre nazisters angrep på russere.  I ettertid vet vi at den fredsbevarende styrken var og er ganske brutal også mot sivile uavhengig av om disse var nazister. Det tilhører samme historie og tid at nåværende amerikanske og republikanske presidentkandidat, Donald Trump, ga uttrykk for beundring for Putins handlekraft i Ukraina og samtidig fordømte president Biden, som ifølge Trump, både hadde stjålet presidentvalget og dessuten var en udugelig president. 

Om krig mot mennesker og menneskelige dyr. Den 7. oktober 2023 om morgenen startet palestinere i Hamas militære fløy Izz ad-Din al-Qassam-brigaden en serie angrep mot mål i Israel. Den militante gruppen Islamsk Jihad skal også ha deltatt i krigshandlingene. Angrepet skjedde overraskende på Israel. Antall drepte er oppgitt til 1 200, mens over 200 personer ble tatt som gisler. Angrepet ble av Hamas kalt for Operasjon al-Aqsa-storm og ble innledet dagen etter 50-årsdagen for Jom Kippur-krigen, en krig i 1973 mellom Israel på den ene siden og Egypt og Syria på den andre. Fra mange land har angrepet 7. oktober blitt omtalt som et terrorangrep, og det er fra israelsk hold hevdet at de militante gikk målrettet etter sivile og utsatte mange av dem for tortur før de ble drept. Dette er det største antallet jøder drept på en dag siden holocaust. Israels militære innledet etter få dager et motangrep på Gazastripen med mål om å fjerne Hamas. Sivilbefolkningen ble oppfordret til å evakuere sørover og størsteparten samlet seg i og nær Rafah ved grensen til Egypt. Folketallet i Rafah økte med over 1 million tidlig i 2024. Den israelske forsvarsministeren skal ifølge HRW (Human Right Watch) senere ha omtalt palestinerne som "menneskelige dyr" og tilføyd at "Vi kjemper mot menneskelige dyr, og skal handle deretter. Det blir ingen strøm, ingen mat, alt blir stengt". Israels innenriksminister Itmar Ben-Gvir skal for sin del ha sagt at så lenge Hamas ikke frigir israelske gisler "vil det eneste som slipper inn på stripa, være hundrevis av tonn eksplosiver - og ikke et gram humanitær hjelp". Situasjonen blir ikke mer human av at det Israelske forsvaret bruker kunstig intelligens for å peke ut mål for sine angrep av bygninger i Gaza. Slik er det fortsatt, men det er usikkert om slik intelligens styrte Israels angrep på skolen al-Tabaieen i Gaza som fungerte som oppholdssted for internt fordrevne palestinere. Mellom 90 og 100 personer er rapportert drept blant disse 11 barn og 6 kvinner. IDF hevder at rundt 20 terrorister var på skolen og at Hamas har, eller hadde, sitt militærhovedkvarter inne på skolen. Uansett - sivile ikke militante menn, kvinner og barn blir daglig drept i denne krigen. Er de avhumaniserte?

Meninger og ord som tolkes av andre kan altså bli til handlinger som noen ganger går lenger enn meningen med de innledende ordene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar