Søk i denne bloggen

torsdag 11. mai 2023

Russland i krig scorer fortsatt høyt på kamerat-kapitalisme-indeksen

Russland scorer høyt på The Economists kamerat-kapitalisme-indeks. Sanksjoner virker bare et stykke på veg mens kamerat-kapitalismen i Asia møter motbør under Xi og medvind fra Modi.











Russland scorer høyt på The Economists kamerat-kapitalisme-indeksen. The Economist presenterte 6. mai sin kamerat-kapitalisme-indeks for 2023. Kamerat-kapitalisme-indeksen (egentlig crony-capitalisme index) fokuserer på den andelen av kapitalister som har skaffet og skaffer seg formue, ikke ved ordinær næringsvirksomhet, men ved å ha nære og tette forbindelser med ledende politikere og offentlig ansatte. Oversikten i The Economist viser at Russland topper statistikken i særklasse. Kamerat-kapitalistenes milliardær-formuer i Russland er estimert til tilsvarende 18% av Russlands samlede BNP sist år og nesten på nivå med formuene til alle andre milliardærer i Russland. Tsjekkia, Malaysia og Singapore er andre land høyt på listen. I USA er formuene til milliardærene blant kamerat-kapitalistene til sammenligning 2% av USAs BNP. Vladimir Putin er trolig en av verdens rikeste kamerat-kapitalister. The Economist viser til estimater som antyder at Putin «har stjålet» mer enn USD 100bn fra Russland. Slik har han finansiert bl.a. et privat slott på en stor eiendom nær Svartehavet og en yacht til USD 700 millioner som ble beslaglagt av Italienske myndigheter i fjor. I en tidligere post på denne bloggen har jeg omtalt hvordan ulike forfattere hevder Putin beriket seg gjennom samarbeid med Russisk mafia da han var borgermester i St. Petersburg der han også traff mannen som senere har fått tilnavnet Putins kokk og som nå er sjef for Wagner-gruppen. En mann som også har brukt sine kamerat-forbindelser til å gjøre seg selv rik.

Ukrainakrigen har også påvirket kamerat-kapitalismen, men sanksjonene virker bare et stykke på veg.  Kamerat-kapitalisme-formuene i Russland ble redusert fra USD 456bn i 2021 til USD 387bn i 2022. Mye av dette skyldes sanksjoner utløst av G7, EU og Australia spesielt innrettet mot den russiske penge-eliten. USD 58bn ble «frosset» eller beslaglagt. Men mange av de såkalte oligarkene fant veier rundt sanksjonene ved å danne nye eierselskaper, overføre formue til slektninger eller gjennom å investere i eiendom. Også Putin la press på Oligarkene. Han anklaget dem for å gjøre seg avhengig av utenlandske myndigheter ved å skjule formue i utlandet. Men sanksjonene er ikke ugjennomtrengelige. I en tidligere post har jeg fortalt om Vadim som selger bildeler og som fortsatt henter disse fra Tyrkia, mens russiske toll-funksjonærer lukker øynene. Jeg har også fortalt at Russland nå tilbyr sine innbyggere nye muligheter til å bli rike i en fei. Før krigen hadde Europeiske og Amerikanske firmaer direkte investeringer i Russland verdt 350 milliarder dollar. Russland tilbyr nå eierne av disse tillatelse til å selge slike eiendeler til priser fastsatt av russiske myndigheter til typisk 50% av markedsverdien. Ser vi konturene av en ny bølge av russisk kamerat-økonomi?

Kameratkapitalismen i Asia har fått motbør under Xi og medvind fra Modi. Siden Xi startet sitt felttog mot korrupsjon er kamerat-kapitalismens del av milliardformuer i Kina redusert fra 4,4% av BNP i 2018 til 2.5% i 2022. Jack Mae, grunnleggeren av teknologigiganten Alibaba forsvant i 2020 etter å ha kritisert myndighetene. Hans formue var da estimert til USD 50bn. Da han dukket opp igjen ganske nylig var hans formue redusert til det halve. Bankmannen Bao Fan som også var milliardær ble tilsidesatt i februar for «å hjelpe til med en utredning». Han er ikke sett eller hørt offentlig siden. Men også fra Kina flytter formuer. Singapore er primærdestinasjon for slike flyttelass. I 2019 hadde Singapore 33 kinesiske familieselskaper. Anslag over hvor mange slike selskaper det fantes i 2022 peker mot 750. Det er altså ikke bare fra Norge de rike flytter sine formuer utenlands. Motsatt Kina er India der Narendra Modi har skapt seg heltestatus blant Indias rike kapitalister. Kamerat-kapitalistsektoren her har vokst fra 5% av BNP til 8%.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar